Producent grzybów suszonych: prawdziwek, maślak, koźlarz suszony

SPEŁNIAMY NAJWYŻSZE STANDARDY I NORMY SYSTEMÓW BRC, IFS, FDA ORAZ HACCP.

Jak przygotować aromatyczną zupę grzybową?

Aby wydobyć smak i aromat grzybów w zupie, konieczne jest zastosowanie kilku istotnych składników. Klucz do poznania idealnego przepisu to również wykorzystanie indywidualnych preferencji smakowych, wspomnień z rodzinnego domu i skupienie się na sztuce kulinarnej, która w przypadku grzybowej nie uznaje kompromisów.

Dodatki niezbędne do każdej zupy grzybowej

Przygotowując idealną zupę grzybową, należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, które będą decydować o jej aromatyczności. Są to:

  • bulion mięsny lub warzywny,
  • śmietana do zup lub kremówka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • koperek lub pietruszka,
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • majeranek.

Dodatkiem do zupy mogą być ziemniaki, kasza lub makaron. Sekretem bogatego smaku i zapachu zupy grzybowej jest namoczenie suszonych grzybów przez jedną dobę. Aromatu doda im także podsmażenie na patelni z czosnkiem i cebulą na maśle klarowanym przez ok. 20 minut. Podstawą w przyrządzaniu grzybów jest mocne doprawienie solą i pieprzem.

Jakie grzyby nadają się do zupy?

Przygotowując aromatyczną zupę grzybową zawsze należy dostosować odpowiednią ilość grzybów do liczby oczekiwanych porcji. Zaletą używania suszonych grzybów jest delektowanie się ich smakiem o każdej porze roku. Przy wyborze rodzaju grzybów do zupy należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ich jakość. Warto więc wybrać produkty u sprawdzonych producentów suszonych grzybów. Najpopularniejszym rodzajem grzybków w polskich kuchniach są borowiki i podgrzybki. Ciekawą propozycją jest także wykorzystanie kurek. Egzotyczne grzyby typu shiitake nadają się z kolei do typowych azjatyckich ramenów. Nie powinny być one jednak dominującym składnikiem, ale jedynie dodatkiem do zupy. Pojedyncze sztuki suszonych grzybów dodadzą także aromatu barszczom.