Wszystkie gatunki maślaków są w praktyce jadalne i wszystkie mogą być wykorzystywane w kuchni. W jakich potrawach sprawdzają się jednak zwłaszcza suszone maślaki?
Maślak, czyli smaczny dodatek do różnych dań
Łagodny aromat oraz możliwość duszenia, smażenia, marynowania, a także suszenia. Właśnie to wyróżnia maślaki, które stanowią świetne towarzystwo do mięs, sałat oraz sosów. Takie grzyby suszone dodają potrawom przede wszystkim wyjątkowego aromatu, który kochają zwłaszcza Polacy, ceniący grzyby właściwie w każdej postaci.
Sos z maślaków do dań mięsnych, niezależnie od pory roku
Świeże grzyby towarzyszą nam przez zaledwie kilka tygodni w roku, wcale nie oznacza to jednak, że trzeba z nich później rezygnować. Suszone maślaki doskonale sprawdzą się bowiem do przygotowania aromatycznego sosu, który będzie stanowił wspaniały dodatek do pieczeni, innych rodzajów mięs oraz placków ziemniaczanych.
Jak przygotować taki sos? Poza maślakami należy użyć zeszkloną cebulę, którą wraz ze śmietanką trzeba dusić przez około 5 minut i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, według uznania.
Zupa z suszonych grzybów
Suszone maślaki oraz inne rodzaje grzybów doskonale sprawdzą się też do przygotowania zupy grzybowej, świetnej na każdą porę roku. Aby była ona aromatyczna trzeba sięgnąć również po warzywa, w tym marchew, seler, korzeń pietruszki i podsmażoną cebulę. Takie danie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli zostanie przygotowane na wywarze mięsnym.
Zapiekanka z suszonymi grzybami
Suszone maślaki będą doskonale komponować się również z ziemniakami. Aby przygotować zapiekankę wystarczy ułożyć w naczyniu warstwę ugotowanych ziemniaków, położyć na nie grzyby suszone i zeszkloną cebulę oraz zalać roztrzepanymi jajkami. Kropką nad i jest śmietana z mąką, które należy wylać na wierzch takiej zapiekanki, a całość piec w temperaturze 180oC.
Suszone maślaki i inne grzyby to jak widać niezliczone możliwości przygotowania pysznych dań. Można więc z powodzeniem używać ich także w gastronomii i zachwycać pysznymi daniami gości o każdej porze roku.