Aby wydobyć smak i aromat grzybów w zupie, konieczne jest zastosowanie kilku istotnych składników. Klucz do poznania idealnego przepisu to również wykorzystanie indywidualnych preferencji smakowych, wspomnień z rodzinnego domu i skupienie się na sztuce kulinarnej, która w przypadku grzybowej nie uznaje kompromisów.
Dodatki niezbędne do każdej zupy grzybowej
Przygotowując idealną zupę grzybową, należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, które będą decydować o jej aromatyczności. Są to:
- bulion mięsny lub warzywny,
- śmietana do zup lub kremówka,
- cebula,
- czosnek,
- koperek lub pietruszka,
- sól i pieprz,
- ziele angielskie,
- majeranek.
Dodatkiem do zupy mogą być ziemniaki, kasza lub makaron. Sekretem bogatego smaku i zapachu zupy grzybowej jest namoczenie suszonych grzybów przez jedną dobę. Aromatu doda im także podsmażenie na patelni z czosnkiem i cebulą na maśle klarowanym przez ok. 20 minut. Podstawą w przyrządzaniu grzybów jest mocne doprawienie solą i pieprzem.
Jakie grzyby nadają się do zupy?
Przygotowując aromatyczną zupę grzybową zawsze należy dostosować odpowiednią ilość grzybów do liczby oczekiwanych porcji. Zaletą używania suszonych grzybów jest delektowanie się ich smakiem o każdej porze roku. Przy wyborze rodzaju grzybów do zupy należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ich jakość. Warto więc wybrać produkty u sprawdzonych producentów suszonych grzybów. Najpopularniejszym rodzajem grzybków w polskich kuchniach są borowiki i podgrzybki. Ciekawą propozycją jest także wykorzystanie kurek. Egzotyczne grzyby typu shiitake nadają się z kolei do typowych azjatyckich ramenów. Nie powinny być one jednak dominującym składnikiem, ale jedynie dodatkiem do zupy. Pojedyncze sztuki suszonych grzybów dodadzą także aromatu barszczom.